martes, 6 de octubre de 2015

La desfeta d'Unió no para de créixer.

La desfeta d'Unió no para de créixer. Després de la derrota del 27-S, en el qual no va obtenir cap diputat al Parlament, s'ha accelerat el degoteig de càrrecs locals del partit que pleguen. Fins ara s'havien mantingut fidels a Josep Antoni Duran. Alguns d'ells han passat a Demòcrates, altres a CDC i uns tercers s'ho estan acabant de pensar. Però la conclusió és que Unió s'ha quedat avui dia sense poder territorial, i que el partit és concentra en el nucli dur de diputats més pròxims a Duran al Congrés.

Unió va aconseguir a les eleccions catalanes 102.870 vots que només van representar un 2,51% dels electors, i es va quedar sense representació per primera vegada al Parlament. Abans dels comicis gairebé la meitat del partit, la que va perdre la consulta interna sobre si apostava per la independència, va marxar i va crear Demòcrates sota el lideratge d'Antoni Castellà. Però Duran va seguir endavant amb l'altra meitat d'Unió i va anar a les urnes en solitari. Ara són molts els que veuen que aquesta aposta de Duran, que no va voler negociar amb els independentistes i va tirar pel dret, ha estat errònia.

En els últims dies, després del 27-S, han abandonat Unió l'alcalde de Ribes de Fresser (Ripollès), Marc Prat; l'alcaldessa d'Ulldemolins (Priotat), Cori Montlleó; la regidora de Tàrrega (Urgell) Josefina Bernades; les regidores de Sant Cugat del Vallès Cristina Paraira i Esther Salat, el regidor de Palafrugell (Baix Empordà) Albert Gómez, i la vicepresidenta de la Diputació de Girona Eva Palau. Durant la campanya electoral, ja van marxar també l'alcalde de Solivella (Conca de Barberà), Enric Capdevila; l'alcalde de les Borges del Camp i president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, així com Josep Rabascall, alcalde de Maspujols (Baix Camp).

A Barcelona la regidora Sònia Recasens és manté a les files d'Unió, però alhora està considerada una persona de l'estricta confiança de Xavier Trias. Fins ara Unió la tenia a ella com a única regidora a la capital catalana, després que Gerard Ardanuy va abandonar el partit i va passar a Demòcrates. Però amb la retirada d'Antoni Vives (CDC) de la vida política municipal, ara entrarà com a regidor a la ciutat Raimon Blasi, d'Unió.

Després de cremar-se políticament Ramon Espadaler a les eleccions catalanes, a Josep Antoni Duran li queda el nucli dels seus diputats de confiança al Congrés. Són el seu mà dreta Josep Sánchez Llibre, que va ser el cap de campanya d'Espadaler, i Montserrat Surroca, a més de Martí Barberà, Toni Picó, Conxita Tarruella i Carme Castellano.

A l'actual Unió només li resta un sol cartutx, que són les eleccions generals del 20 desembre, però ho tindrà també difícil per obtenir representació i l'aposta és molt arriscada després del que ha succeït amb les catalanes. El risc de desaparició és evident. Tindria més possibilitats si els partits independentistes decidissin no participar en els comicis espanyols. Però el futur d'Unió no està clar i penja d'un fil. El 17 d'octubre Unió celebrarà un consell nacional que alguns apunten que serà decisiu per al futur del partit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario