viernes, 16 de octubre de 2015

I com acabarà això de Mas davant la justícia, es pregunta tothom?

I com acabarà això de Mas davant la justícia, es pregunta tothom? Doncs amb una victòria del procés i una derrota de l'estat espanyol. Fent servir un llenguatge molt propi d'aquests dies, el que ja se sap és el què però no el com. Hi ha tres possibles escenaris:
1.- Que el 9N quedi arxivat: La setmana vinent el tribunal pren declaració als testimonis que va demanar la fiscalia.
Si això passés, el ridícul de l'Estat seria majúscul. Un Estat que va activar el consell d'Estat en diumenge, un consell de ministres en dilluns, una reunió extraordinària del Tribunal Constitucional veuria com un dels seus resorts, un tribunal d'àmbit autonòmic, exculpa els promotors d'una consulta no vinculant perquè no hi veu motiu ni tan sols d'asseure ningú a la banqueta dels acusats.
2.- Que Mas sigui jutjat però absolt: Tant si és el TSJC com el Tribunal Suprem qui decideix tirar endavant el judici, la vista oral pot durar dies si no setmanes. I això dóna un altaveu nou i inesperat a Artur Mas (o qui sigui que passa pel banc dels acusats) perquè pugui explicar-se a Catalunya, Espanya i el món que està assegut allà per haver promogut una jornada de votació. Però si després d'aquest judici que, a diferència de la declaració de dijous serà a la vista de tothom, acaba amb una sentència absolutòria ens trobarem davant d'un escenari similar a l'anterior (ridícul i autogol de les institucions espanyoles) però amb l'agreujant que la situació s'haurà dilatat en el temps amb la conseqüent tensió política que només ajuda a polaritzar el procés.
3.- Que Mas sigui condemnat: L'escenari més extrem de tots. Una sentència que condemna Mas a la inhabilitació o a la presó. És una imatge que només celebrarien de debò els ultres de sempre. Crec, modestament, que l'espanyolisme no la desitja no per una qüestió de ganes sinó d'estratègia. L'impacte internacional que suposaria la foto d'un president democràtic entrant a la presó per haver posat unes urnes seria brutal. Per no parlar del trencament definitiu de diàlegs, de ponts i de terceres vies: o fas costat a l'Estat que empresona o al president empresonat d'una nació que no pot votar.
I aquesta divisió vull pensar que es donaria no només a Catalunya sinó a Espanya si és que els que s'omplen la boca de democràcia actuen amb conseqüència. Anar a la presó seria el final més contundent. I és cert que hi ha un estadi previ: que el condemnin amb una inhabilitació: la mort política de Mas perquè no podria ocupar mai més cap càrrec públic. Davant d'aquesta possibilitat, caldrà saber en quin moment i en quines circumstàncies arriba la sentència:
Només hi ha una possibilitat en què l'Estat se'n pugui sortir relativament airós. Que després de les eleccions del 20 de desembre (abans no s'atrevirà) el pròxim govern espanyol retiri la querella com a mostra de bona voluntat i promogui l'enterrament de la causa. Seria, certament, un cop d'efecte que podria suposar deixar una mica fora de joc els arguments sobiranistes ja que començaria a desmentir la infleixibilitat de l'estat espanyol. Aquest escenari és però, força improbable: com sempre passa, els autors d'aquesta retirada haurien de fer càlculs sobre si el que es guanya a Catalunya es perd a Espanya. I tenint en compte que Ciutadans podria tenir la clau per decidir si governa el PSOE o el PP, no fa pinta que sigui una mesura que Rivera trobés com a alicient. Jofre Llombart.

No hay comentarios:

Publicar un comentario