jueves, 15 de octubre de 2015

3 avisos per a navegants.

Les alertes catalanes també s'han fet sentir al món. I és que tant les manifestacions dels darrers 11-S, com el 9-N, com les eleccions del 27-S, han estat mostrant a qui ho ha volgut veure que gairebé un 50 % de la població catalana vol exercir el dret de secessió i que està tossudament convençuda que aquest trencament s'ha de fer democràticament. I una cosa és clara: mentre que el món ha entès el missatge, a l'Estat espanyol no ha entès res de res. I tanmateix, cal insistir perquè admetin aquesta realitat incontestable.

Ahir va ser el torn del president Mas. Després de la seva declaració al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el president va fer —en roda de premsa—almenys tres avisos.

Primer avís. El procés català és polític i és per això que l'intent de judicialitzar-lo és una estratègia que no condueix enlloc. La democràcia només s'exerceix a les urnes i els palaus de justícia no són el lloc on dirimir la voluntat de la ciutadania. Mas ho deia clar: l'únic que provoca les querelles és l'èxit del 9-N i el ressò internacional que va tenir. Jo afegiria que també incideix el resultat del 27-S, amb més d'un 48% dels votants a favor de la independència. I és que vostès es pensen que amb una victòria unionista la imputació del president Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació en funcions, Irene Rigau, hauria estat tan ràpida? Jo, francament, sóc del parer que no. En aquest cas les querelles haurien tingut un recorregut molt més lent i silenciós.

Segon avís. L'estratègia de la defensa és intel·ligent. Separar en el temps el període de preparació de la consulta i el del procés participatiu és un càlcul mil·limetrat que dóna com a resultat el fet que esdevinguin claus els quinze dies en què no existia cap prohibició per part de la justícia espanyola. Així doncs, aquests dies seran claus per demostrar que no s'ha produït cap vulneració de la llei i, per tant, que no ha existit cap delicte. Ja es veurà.

Tercer avís, adreçat, especialment, als partits que tenen la responsabilitat de constituir un Parlament i designar un President. Ahir Mas va va actuar com un líder rotund, disposat a tirar endavant i a no arronsar-se. Expressat en termes col·loquials, el president ja està curtit. Els que dubtaven de si CDC es mantindria ferma quan sorgissin les primeres dificultats, ara ja no tenen dret a dubtar. A més, Junts Pel Sí ha fet una campanya electoral clarament independentista sense fissures i respon a una lògica radicalment diferent a la dels partits clàssics. Així doncs, no hi ha cap motiu per dubtar del compromís de Mas i de CDC amb la independència de Catalunya i amb el progrés social del nostre país.La decisió és tan ferma que fins i tot el president diu que està disposat a no fer cas d'una potencial inhabilitació.

Ahir vàrem viure un episodi extraordinari de la nostra història. Mai abans no s'havia vist a tot un govern i a quatre-cents alcaldes manifestant-se davant un tribunal de justícia. Ni mai abans tanta gent no havia acudit a donar-los suport. Ara la pilota és a la teulada del jutge i, també, a la de l'Estat espanyol, que de moment es manté ferm a torpedinar un procés que des de Catalunya volem immaculadament democràtic. Com que ja coneixem els ritmes de la justícia, no ens podem aturar. Per això, la part de la partida que es juga a casa ha d'avançar en la constitució del Parlament i la investidura del President per complir el mandat democràtic de les urnes, que no és altre que avançar cap a la independència. I això, amics i amigues, em temo que és un altre avís per a navegants.

No hay comentarios:

Publicar un comentario