martes, 19 de enero de 2016

Així, el pla de xoc pot fer entendre a molta gent que el projecte de la República proposa solucions a les necessitats actuals

Sense referèndum, Òmnium donaria suport a una sortida unilateral?No és la nostra prioritat. La legalitat catalana és aquella que a nosaltres ens interpel·la. I les lleis que faci el Parlament de Catalunya són les que representen la ciutadania del país. Qualsevol declaració unilateral seria entesa com un mandat del Parlament de Catalunya escollit pel poble de Catalunya. Així, no podríem fer altra cosa que acatar la unilateralitat. Però entenem que el Govern no està parlant pas en aquests termes. En tot cas, demanen serenor, perquè el moment és complex, i el que anem a fer és de magnituds colossals, i no es vol fer res mal fet. Nosaltres sempre acatarem la legalitat catalana, que és a la qual ens devem com a entitat que som.
El pla de xoc social del Govern pot fer que els ciutadans que representen BComú, Podem i Catalunya Sí que es Pot se sumin al procés constituent de la República?
Per nosaltres, Catalunya Sí que es Pot i BComú formen part del món sobiranista. Entenem que bona part d'aquest món està decantat majoritàriament, a més, per l'independentisme, i que hi ha una altra part que encara pot tenir certes esperances de rebre una proposta de part de l'Estat espanyol. Nosaltres en som molt escèptics, però a Òmnium també som plurals i diversos, i tenim gent molt escèptica i d'altra que no ho és tant. Volem recollir totes aquestes sensibilitats perquè entenem que hi ha molt camí a recórrer. Dins el món sobiranista no volem excloure ningú, i sabem que aquesta gent està d'acord amb el dret a decidir de Catalunya. Entenem que amb el pas d'un o dos anys no arribarà cap proposta del govern espanyol, és evident, perquè les dues forces majoritàries [PP i PSOE] i la quarta [C's] no estan posant-se d'acord ni per parlar de modificar la Constitució espanyola. Per tant, està tot tan allunyat que entenem que els sobiranistes estem units amb un comú denominador, el dret que tenim a decidir el nostre futur. I que, en aquest món, majoritàriament l'independentisme és l'opció majoritària. I sí, amb el pla de xoc social entenem que s'obre un ventall de possibilitats d'intercanviar impressions, d'interpel·lar-nos i compartir neguits. Parlem del dia a dia, el pla de xoc és per a millorar la qualitat de vida dels conciutadans de Catalunya, incloses les persones que votin No o que no reconeguin el dret a l'autodeterminació. L'herència del Paco Candel, els lluitadors del PSUC, de CDC, d'ERC, de tots els partits de l'esquerra transformadora ens han explicat i ensenyat que aquest país és fort quan va unit, quan va junt i cohesionat. I el repte que tenim les entitats és no perdre aquesta cohesió i, en tot cas, enfortir-la. I és amb això on Òmnium ens hi deixarem la pell i dedicarem els millors dels nostres esforços per intentar arribar junts en la culminació d'aquest procés
constituent.
Així, el pla de xoc pot fer entendre a molta gent que el projecte de la República proposa solucions a les necessitats actualsEl que és important és això, no hi poden haver actituds paternalistes ni que semblin de superioritat, ni d'índole intel·lectual. Cal poder parlar amb arguments, amb els pros i contres de la independència, de la República catalana com a model d'Estat per a Catalunya, i entendre que això no és res més que un instrument útil que no atempta contra la llengua ni orígens. Busca que els ciutadans visquem millor. Hem de ser capaços de treure el soroll del relat curt de la política i de les declaracions, i en canvi posar-hi arguments i la serenor de les dades. Tenim l'oportunitat de començar de nou, entenem que reformar l'Estat espanyol és molt difícil i els catalans ho sabem molt bé, perquè portem 200 anys intentant-ho. I per això diem que anem a crear la República, i a partir d'aquí si l'endemà cal avaluar altres escenaris, de federacions d'Estats europeus, o el que sigui, ja ho farem. Els catalans ja en tenim múltiples referents, des de la Mancomunitat d'Enric Prat de la Riba, Valentí Almirall, Raimon Obiols, Josep Pallach,... A l'Estat ningú no ha fet més propostes federalistes al llarg de la història que les que s'han realitzat des de Catalunya. Sabem bé quan parlem que avui l'opció federal és molt minoritària a l'Estat. Per això intentem parlar d'arguments, però no des de la superioritat sinó des de la igualtat, per aïllar els atacs sistemàtics que arriben de l'Estat, que el que no deixen és veure la cruesa de les dades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario