miércoles, 3 de junio de 2015

Criteris i matisos, una pregunta complexa.

Perquè, què ha ofert Duran hores d'ara a la militància democristiana? Sense valor, en el moment en què va poder fer-ho, de liderar una candidatura pròpia –amb el relleu de Pujol per Artur Mas--, quan comptava amb el suport de tot el seu partit, --en el seu descàrrec s'ha de recordar que l'ex President va ativar tots els ressorts per impedir-ho-- Duran cerca ara una maniobra que queda desfassada en el temps.
La paradoxa és que està plena de sentit comú. Però no és el que esperava una bona part del partit –ja es veurà si majoritària-- el 14 de juny, que necessita pronunciar-se sobre si segueix o no a Convergència.
La pregunta, textualment, diu: "Voleu que Unió Democràtica continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d'acord amb els següents criteris?"

Res que sigui il·legal o que deixi a Catalunya fora de la UE
I els criteris es refereixen a la sobirania, a la democràcia, al diàleg, a la seguretat jurídica, a Europa, i a la cohesió. És a dir, tot un seguit de condicionants, que es resumeixen en la idea que Unió no apostarà per una declaració unilateral d'independència, que no apostarà per fer cap passa que pugui deixar a Catalunya fora d'Europa, que tot el que es vulgui impulsar s'escometrà "gestionant el procés des del diàleg entre el Govern de Catalunya i el de l'Estat, un diàleg sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la Unió Europea".
Es garantirà, a més, "en tot moment la seguretat jurídica, excloent tant una eventual Declaració Unilateral d'Independència com l'obertura d'un procés constituent al marge de la legalitat". I això va directament en contra del projecte d'elaborar una Constitució catalana en el transcurs de 18 mesos, com va aprovar Convergència amb Esquerra.

Continuar sense Duran

L'aposta de Duran és clara. Ara li tocarà a la militància d'Unió, que no podrà, en tot cas, pronunciar-se per un sí o un no a la independència. Llavors perquè aquest camí?
Unió, amb la proposta de Duran i Espadaler, torna a la casella de sortida, encara que Convergència ja vulgui arribar a la meta.

A les xarxes socials, la crítica ha fet acte de presència. Els membres dels col·lectius sobiranistes han considerat que la proposta d'Unió és més modesta, fins i tot, que la que defensa ICV. I que cap partit independentista hauria de prescindir d'aquest instrument que seria la Declaració Unilateral d'Independència.

Unió ha de decidir ara si vol continuar sense Duran.

            


       

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario