viernes, 24 de mayo de 2013

Mas avisa a l'estat que mai no ha aconseguit doblegar als catalans.




En l'acte que ha obert la celebració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha llançat un missatge a Espanya advertint que, malgrat tots els intents que ha fet al llarg de la història per doblegar als catalans, mai no ho ha aconseguit. 'Només hem inclinat l'esquena per treballar, però no per quedar sotmesos', ha dit a l'acte que obre la celebració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, al costat de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i els presidents de les diputacions: Joan Reñé (Lleida), Salvador Esteve (Barcelona), Josep Poblet (Tarragona) i Joan Giraut (Girona).
Després de defensar la creació d'una hisenda catalana, Mas ha destacat que els catalans segueixen ferms en el seu compromís amb l'autogovern malgrat que lleis, declaracions d'ex-presidents de govern espanyol, dictadures, monarquies absolutes i 'altres forces molt poderoses ho hagin intentat'.
Ha recordat que el president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, fa cent anys 'ja parlava de les estructures d'estat', i, entre les quals són imprescindibles i encara no s'han aconseguit, ha reivindicat la hisenda pròpia.
Segons ha al·legat, hi ha altres valors de la Mancomunitat que segueixen vigents, com la unitat en el catalanisme que va possibilitar la seva creació, el seu compromís amb el territori i els esforços que va fer per posar al dia Catalunya malgrat la petitesa dels seus recursos.
Per a ell, la commemoració del centenari de la Mancomunitat s'ha de celebrar perquè és un dels fonaments sòlids que té l'autogovern, i l'efemèride tindrà lloc en el pròxim any, coincidint amb el 300 aniversari de la caiguda de Barcelona en la Guerra de Successió.
El catalanisme de les diputacions
El president de la Diputació de Barcelona i alcalde de Martorell, Salvador Esteve (CiU), ha intervingut en nom de les tres diputacions, i ha destacat la defensa que han fet aquestes institucions del catalanisme.
'Hem d'aprendre dels homes de la Mancomunitat i de la seva eficàcia política', ha ressaltat Esteve, que ha recordat la quantitat d'obres públiques, equipaments, serveis i infraestructures que, malgrat l'escassetat de recursos, es van promoure en aquesta etapa.
La Mancomunitat es va constituir l'abril de 1914, després d'una negociació amb l'estat, i es basava en l'agregació de les quatre diputacions provincials catalanes: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.
Es tracta del primer òrgan d'autogovern que ha tingut Catalunya des de la derrota en la Guerra de Successió en 1714, i va existir fins a 1925, quan fou dissolta durant la dictadura de Primo de Rivera. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario