jueves, 20 de junio de 2013

Model organitzatiu municipal.


En un context actual de crisi econòmic-financera generalitzada i de canvis legislatius importants (Llei orgànica 2/2012, del 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, avantprojecte de llei de governs locals de Catalunya ...), les administracions públiques locals s’han vist forçades a encarar un procés de reflexió interna amb relació a la idoneïtat i la viabilitat de llurs estructures organitzatives i de les pràctiques administratives tradicionals, que les ha d’acabar conduint a l’adopció de noves fórmules de gestió pública que responguin a paràmetres i objectius realistes i útils, reformulant si cal la "new public management" per fer-la més àgil, ètica, transparent, eficaç i eficient. L’objectiu de la jornada no és altre que proporcionar als assistents les eines adequades per repensar el model organitzatiu local així com el disseny i la implementació de les polítiques locals en clau d’austeritat, però sense obviar que la conjuntura actual pot ser una bona oportunitat per assolir nous reptes de millora i innovació del sector públic.

La situació financera està obligant els ajuntaments a prioritzar els mitjans de què disposen i evitar qualsevol inversió que no resulti imprescindible. Aquest fet comporta, igualment, que hagin de cercar noves fonts d'ingressos econòmics i esforçar-se per reduir les despeses ordinàries. En conseqüència, esdevé d’interès conèixer algunes de les accions que poden ajudar els consistoris catalans a minorar les seves càrregues econòmiques i/o millorar la situació de la tresoreria (optimització d’ajuts europeus, compensació de crèdits ...).  al mateix temps, una oportunitat per tal que els assistents participin activament en una discussió oberta sobre la viabilitat o procedència d'aquestes mesures i d'aquelles altres que puguin estar adoptant en l’actualitat els seus consistoris.

Només a través de desaprendre males praxis i d’adoptar actituds proactives, emprenedores i una lògica de funcionament orientada a obtenir el major rendiment d’uns recursos públics escassos al servei de l’interès general podrà l’Administració local sortir reforçada d’aquesta escomesa. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario