domingo, 16 de noviembre de 2014

DUI ( Declaració Unilateral d'Independència). Seny, si us plau.

Des de fa uns dies s'ha endegat una campanya a les xarxes socials de defensors de la DUI ( Declaració Unilateral d'Independència).
Fins i tot he arribat a llegir que qui no defensava la DUI no era independentista o que la única manera d’obtenir la independència és la DUI.
La primera pregunta que em faig és: Perquè ara aquesta campanya quan fa més de mig any que el Consell Nacional per a la Transició va redactar un full de ruta, en el que tothom hi va estar d’acord, i on la DUI apareixia com a darrera opció?.
Fins ara s’ha complert amb totes les passes del full de ruta, ni una més ni una menys... Pas segur i ferm.. Perquè aquest interès en canviar-ho?
La única explicació que hi trobo és mirar de fer trencadissa i no complir en el punt que ara ens toca en el full de ruta: Anar, en llista conjunta a les plebiscitàries.
Aquest punt no és per prendre-ho a la lleugera...
El Consell Nacional per a la Transició va insistir en aquest punt per dos motius: 1-. Una llista única obté més escons i és més fàcil garantir la victòria 2-. En el mateix acte donem recolzament al govern de transició.
Anar per separats implica que, dels 1.800.000 vots, tindrem menys de 1.300.000 vots útils ( hi haurà vots que aniran a formacions sense representació i d’altres que es perden per la llei d’Hondt a l’anar separats). Segons com es reparteixin aquests vots en el territori, podríem parlar d’una possible derrota. No cal garantir el tret? Dons el full de ruta ens deia com... Difícil d’entendre que algú vulgui anar per separat.
I ara toco la DUI ja que, pel que veig, volen utilitzar-la com l’argument per a que no existeixi aquesta llista única ( les campanyes no es fan així perquè sí).
El full de ruta, en el que estava tothom d’acord ( CDC, ERC, Cups, ANC, Omnium, etc), indicava molt clarament que la DUI era la darrera opció.
En primer lloc per a fer una DUI es necessita un préstec igual a un any de Pressupost de la Generalitat més la meitat de tots els pressupostos municipals de Catalunya. Per a que algú doni un préstec d’aquestes característiques no val allò de dir : “ Hola, Soc Catalunya, em doneu un préstec?”... Qui el demani, és com qui té un pis i no te ingressos.. El banc li donarà diners per a un préstec? Només si ha demostrat tenir un bon sistema de gestió. De fet, qui parla de DUI sap que no tindrà aquest préstec.
Perquè cal el préstec? Perquè s’ha de pagar a funcionaris i el funcionament del país, ja que, Espanya tancarà d’immediat l’aixeta... Però no era Espanya qui es quedava els diners? Sí, però el 80% s’ho emporten un cop a l’any, és a dir que no el tindríem a la mà.
Hi ha qui diu que, amb l’hisenda pròpia en tindríem prou. L’hisenda pròpia ja hi és, i pocs l’hem utilitzat per a fer la declaració de renda, però aquesta hisenda necessita dades per a quadrar les declaracions que es presenten. Aquestes dades no les té cap organisme català. És a dir, que als dos anys de funcionament, començaria a rutllar ( una altre cosa és que hi hagi un acord i l’estat espanyol et faciliti aquestes dades).
Hi ha qui diu que es poden nacionalitzar bancs... El que no saben és que, avui en dia el diner és electrònic... Fugida de capitals i no tindríem ni un duro, és més, totes les empreses marxarien per aquesta nacionalització.
La DUI implicaria la bancarrota d’Espanya, que passaria a tenir un deute del 126% del PIB... Però els efectes de la quiebra els tindria al cap d’un any, no al dia següent, on només li afectaria la prima de risc i les possibles inversions. Cosa que implicaria que la UE hagués d’injectar fons a l’estat espanyol.
Aquí vull fer un parèntesi: Realment creieu que la UE intervindrà quan Catalunya tingui un préstec i Espanya estigui quebrada?... Jo crec que no son pas tan tontos i ho faran abans, oi? ( per això la DUI és una amenaça només).
Però seguim amb la DUI... Imaginem que no s’ha demanat el préstec i es tira pel dret... La UE i Espanya només han d’esperar un mes per a que Catalunya demani tornar a Espanya, ja que es trobaria sense cap tipus de liquides.
A part, imaginem que algú té el préstec ( precisament els que parlen de la DUI saben ja a dia d’avui que no disposen d’aquest préstec), i tira pel dret... També ens vendrà un discurs radical de que no vol negociar res amb Espanya i que s’enfonsi (això també ho he llegit)?... Suposo que llavors li explicaran als prop de 500.000 aturats que es crearien, oi? ( encara exportem el 23% a Espanya).
Alguna resposta que he sentit és: “ Quan ens hi trobem ja buscarem solucions” ... Això no és un joc. S’ha de proposar coses que realment es pugui fer.
Hi ha molta gent amb la que juguen fen confondre termes... Declaració d’Independència no és una DUI. La DUI implica trencar amb tothom, no així la Declaració d’Independència que es pactada.
De fet algú et treu tot el llistat de països independitzats a Europa durant el segle XX... I enganya dient que va ser mitjançant una DUI en tots els casos. Doncs no, o va venir pactat o va venir fruit d’una guerra mundial o del país o s’hi estava. Mireu la història de Noruega i a veure on trobeu una DUI... Només hi ha un cas de DUI sense que l'estat central estiguès en guerra que és el Kosovo... I ja veieu com van econòmicament...
També donen noms d’economistes que diuen recolzar la DUI... Ni el Sala i Martín, ni l’Elisenda Paluzie parlen de DUI, parlen d’una Catalunya independent molt i molt viable però tots sense la DUI. Sense el préstec no és viable i amb el préstec ens deixa una motxilla important.
La DUI no és un pas obligat per a la independència d’un país, és una manera d’arribar-hi.
Què defensa el Consell Nacional per a la Transició? Doncs fer plebiscitàries en llista única i fer una Declaració d’intencions. Les plebiscitàries serien la ratificació del 9N, ara ja amb garanties democràtiques i reconeixement internacional, cosa que faria que la UE intervingués com a mediador ( és el pas que en el full de ruta s’indica com a negociació). La negociació i la posada a punt del nou país és un tràmit que duraria entre 1 i 2 anys.
Amb tot això.... Perquè ara aquesta campanya a favor de la DUI?... Ho deixo a la interpretació de cadascú però.... Anar amb la DUI al cartell és donar arguments ( i ara sí serien veritat) als unionistes.... I, evidentment... Comportaria anar per separat a les plebiscitàries...
Esperem que el seny i el bé del país estigui per sobre d’alguns interessos de partit i es compleixi el full de ruta que es va acordar entre tots.

No hay comentarios:

Publicar un comentario