martes, 25 de noviembre de 2014

El president Artur Mas ha presentat aquest vespre el seu full de ruta cap a la independència.

El president Artur Mas ha presentat aquest vespre el seu full de ruta cap a la independència que té 7 punts clau, que inclouen un replantejament total de la política catalana. La proposta ha estat concreta i amb un calendari inclòs de 18 mesos:

1 Després del 9-N, estem en el tram final del procés: Mas ha proposat per això unes eleccions plebiscitàries excepcionals, que serveixin de consulta. "El 9-N Catalunya va canviar d'estatus", ha recordat. Ara el tram que queda és per aconseguir la independència. Ho ha dit amb aquesta paraula.

2 La comunitat internacional ho ha d'entendre: El president ha insistit que no poden ser unes eleccions com les habituals, sinó que cal donar un missatge clar i nítid a la comunitat internacional. "Els poders constituïts no esperen amb els braços oberts un nou Estat", ha advertit. Cal parlar adreçant-se a ells.

Ha citat dos punts en aquest sentit a preservar, al seu entendre: La idea ha de ser clara sobre la voluntat que Catalunya sigui independent. I cal que la candidatura que ho defensi aconsegueixi per ella mateixa la majoria, ha de mostrar el missatge amb total nitidesa. No valen sumes de retalls, perquè a la comunitat internacional no són valorats.

3 Candidatura inèdita, transversal i excepcional: Mas ha proposat una llista electoral a favor de la independència de caracter transversal, en la qual els partits hauran de fer una passa endarrera. Haurà d'estar formada per persones representatives de la societat civil, especialistes en cada matèria, i d'altres proposades pels partits que hi donin suport. Inclourà una condició: Totes les persones que surtin diputades en aquesta candidatura acceptaran no repetir en les eleccions següents. "Serà un sol cop, com un acte de servei al país". La candidatura tindrà un finançament al marge dels partits que li donin suport.


Jordi Turull, Oriol Junqueras, Lluís Corominas i Artur Mas

4 Què farà el nou Parlament? Si guanya la llista, constituirà el nou Estat. Comunicarà al govern espanyol, a la UE i a la comunitat internacional que té aquesta intenció. I obrirà les negociacions per fer-ho, tan a nivell internacional com espanyol. El govern i el Parlament es dedicaran a fer la transició cap a la independència. I alhora començarà un procés de participació per debatre ja sobre la futura Constitució catalana, a través del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. La majoria haurà de donar suport al govern per a la gestió ordinària. Tot això tindrà un any i mig de vigència. "Tot el procés haurà d'estar conclòs a final del 2016", ha apuntat.

5 Després, eleccions constituents i referèndum: A l'acabar el període d'un any i mig, 18 mesos (final del 2016), el govern del nou Estat convocarà eleccions constituents i un referèndum oficial per validar la independència. En aquesta nova legislatura cada formació política concorrerà per separat i defensarà les seves propostes sobre la Constitució catalana.

6 Pressió per aconseguir la unitat: Mas ha posat tota la pressió per aconseguir la unitat sobiranista. Per això només es convocaran eleccions plebiscitàries, si abans es confirma la llista transversal. Si no és així i cada partit vol defensar la seva proposta socio-econòmica, ha deixat clar que les eleccions llavors seran les habituals quan toca, el 2016. 

7 Mas no repeteix: Mas ha aclarit que si encapçala la candidatura, serà per aquesta legislatura excepcional d'un any i mig dedicada a aconseguir l'Estat de Catalunya. Serà per 18 mesos. Després ja no es tornarà a presentar i es retirarà de la vida política. Amb la qual cosa, a les primeres eleccions posteriors, les constituents, el president serà una altra persona. Mas, però, encara ha anat més enllà, i ha ofert que si per aconseguir la unitat cal que ell passi a tancar la llista hi està disposat. "No hi ha condicions personals prèvies", ha remarcat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario