miércoles, 30 de noviembre de 2016

Les 10 claus per no perdre's en els pressupostos.

1.- El referèndum, pressupostat

El departament d'Economia compta amb una partida de 5 milions per a processos electorals i una de 800.000 per a processos participatius, que el conseller Junqueras ha confirmat que es destinaran a donar compliment al compromís de l’executiu  expressat en una disposició legal que acompanya el projecte de pressupostos.
Es tracta del fons de contingència per a despeses imprevistes, que depèn directament d’economia, i que passa d’una dotació de 200 milions a la proposta de 330 milions.

La proposta de pressupostos de JxSí incrementa en 1.170 milions d'euros la despesa social, fins a situar-se en 17.831,8 milions d'euros, que representa el 74,7% de la despesa total de la Generalitat.
 La partida social que més creix és la de Salut, amb 408 milions més que els comptes del 2015, seguida d’Ensenyament, amb 338 milions extra. Treball, Afers Socials i Famílies creix en 193 milions i Territori i Sostenibilitat –transport públic- ho fa en 197 milions.

3.- Hisenda pròpia i delegacions a l'exterior

Les partides per a les estructures d'estat també es veuen reforçades en aquest pressupost. L'Agència Tributària de Catalunya passa de disposar de 35,9 milions d'euros a 93,3 milions, fet que li permet obrir 15 noves oficines i incrementar la plantilla en gairebé 500 persones.
Per reforçar l’acció exterior, el departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència té assignades la missió de promoure amb els seus pressupostos els ‘processos de participació democràtica’, que si bé Junqueras no ha citat en referència als 5,8 milions per al referèndum, suposa també una partida de 5,3 milions d’euros per a ‘qualitat democràtica’.

4.- 7.000 nous funcionaris i treballadors públics

Feia anys que no passava, però el 2017, si s’aproven els pressupostos, es crearan 6.923 places públiques. Es preveu crear 3.599 places de mestre, 1.637 de personal sanitari, prop de 900 del sector públic, 459 places a l’Agència Tributària de Catalunya, 276 agents dels Mossos d’Esquadra, 99 bombers, 36 treballadors de justícia i 5 agents rurals. En total, el cos de funcionaris i treballadors públics del país arribarà a 227.578.

5.- Salut i eduació, la clau per al sí de la CUP

JxSí ha incrementat la partida destinada a salut i educació respecte al projecte presentat el juny del 2016. A salut s'hi destinaran 8.849 milions (s'emporta el 28% de l'increment de la despesa respecte a l'anterior proposta de Junqueras). Aquí destaquen els prop de 128 milions extra per a a cobrir l’augment de receptes i els nous medicaments aprovats, 35 milions addicionals per reduir les llistes d’espera i 99 milions més per millorar el model d’atenció a les persones amb problemes de salut mental. En educació, hi haurà un increment de dotacions pressupostàries de 3.599 docents, 12 milions més per a beques menjador i un 27% més de recursos per a les unitats d’escolarització compartida. A més, en l'àmbit del benestar, la Renda Mínima d’Inserció creixerà en 70 milions, es destinaran 42 milions més a potenciar els serveis d’atenció domiciliària i es millorarà l’atenció a la dependència amb 67 milions extra.


6.- La pressió fiscal

Els càlculs d’Economia sobre l’impacte del paquet de mesures tributàries adoptades, que inclou nous impostos i també l’augment del tipus en transmissions patrimonials, actes jurídics documentats i tributs sobre el joc, se situen en 181,8 milions d’euros en termes anuals, dels quals, 109 milions arribarien el 2017. Des del 2012, les noves figures tributàries i la modificació d'impostos han aportat 1.281 milions d'euros a la caixa de la Generalitat.


7.- TV3 i altres entitats públiques

El pressupost de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals (CCMA) torna a batre un nou mínim històric. L'any 2009, els mitjans de comuniació de la Generalitat havien arribat a disposar d'una partida de 357,5 milions, però els números que ha fet Oriol Junqueras només reserven 236,3 milions, un 34% menys que vuit anys abans. Ara bé, altres entitats del sector públic català registren un creixement notable, comprensible per l'emergència social de les seves funcions. És el cas de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que passa d'un pressupost de 8,6 milions a situar-se en 17,4 milions, o l'Institut Català de les Dones, que passa dels 7,5 milions als 8 milions, i el Memorial Democràtic d'1,4 milions a 1,9 milions. Per a l'executiu, la crisi dels refugiats, la violència de gènere i la memòria històrica són tres qüestions clau de país. 


8.- El deute de la Generalitat

La Generalitat preveu que el deute se situarà en els 77.495 milions d'euros el 2017, segons l’objectiu de dèficit del 0,5% que s’ha fixat l’executiu català malgrat que reclami a Madrid que aquest límit arribi a l’1,18%. Junqueras ha remarcat que les imposicions financeres de l’executiu espanyols han fet que Catalunya no pugui disposar de 1.540 milions d’euros addicionals. Sigui com sigui, per primera vegada des de l’esclat de la crisi el 2008, el deute sobre el PIB català es reduirà, i se situarà en el 35,4%. Pel que fa les despeses financeres, és a dir, els interessos que paga la Generalitat pels crèdits que té, el 2017 es pagaran 979 milions d’euros, una xifra substancialment més baixa que la que contemplaven els pressupostos d’Andreu Mas Colell el 2015, 2.037 milions. Per tant, la Generalitat pagarà 1.058 milions d’euros menys en interessos que fa dos anys. El 52% d’aquest deute és a mans del FLA, el fons de liquiditat autonòmica de l’Estat espanyol.


9.- Impuls al creixement econòmic

El suport a l’economia productiva és una de les prioritats dels pressupostos del 2017. Els comptes de l’any vinent preveuen el desplegament del Pacte Nacional per a la Indústria, la modernització d’infraestructures agràries i pesqueres, la millora de la competitivitat del sector turístic i l’impuls a la creació cultural. Entre les partides concretes, destaca l’increment de 21 milions d'euros en el pressupost d’ACCIÓ, els 98,6 milions addicionals destinats a programes d’ocupabilitat i els 12 milions per al foment de la recerca. A més, l’Institut Català de Finances comptarà amb 660 milions d'euros per poder injectar crèdit al sector empresarial a través de préstecs, avals i inversions de capital risc.


10.- El calendari dels pressupostos

La Mesa del Parlament ha fixat per al 8 i el 9 de febrer el ple del debat final i votació dels pressupostos, que el proper 20 de desembre superaran les esmenes a la totalitat amb el suport de JxSí i la CUP. Prèviament, durant la segona setmana de gener els consellers presentaran els comptes de les seves àrees a les comissions parlamentàries. Però aquest calendari pot quedar en paper mullat si el PSC, el PP i C’s efectivament recorren els comptes al Consell de Garanties Estatutàries, tal i com han anunciat. Això faria que la votació final s’endarrerís fins com a mínim a la segona quinzena de març del 2017. En funció de com evolucionin les negociacions entre JxSí i la CUP en capítols com l’educació i la política fiscal en rendes altes, Catalunya tindrà nous pressupostos o tindrà una nova cita electoral, perquè el president Puigdemont convocaria eleccions anticipades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario