sábado, 4 de abril de 2015

I seguiré dient que mai es farà amb una DUI perquè no és possible.

Bon Dia a tothom,

Després d’haver parlat de què impliquen, macroeconòmicament la DUI o la no DUI, com a resum, podem dir que hi havia gent que la defensava a mort, però sense cap argumentació econòmica, només “ s’ha de fer perquè sí”, que era partidista i, en un cas, em van dir que el text era una justificació a no haver fet les estructures d’estat, és a dir la Hisenda de Catalunya), o que 122 països s’havien independitzat amb una DUI ( no és cert ni les circumstàncies eren les mateixes).
El que sí és molt clar és que si volem la independència no podem jugar i no podem afirmar o defensar coses que no siguin certes i, tot i algunes amenaces rebudes, seguiré defensant que serem independents i seguiré dient que mai es farà amb una DUI perquè no és possible. Si algú vol que digui alguna mentida ho té molt magre, perquè no puc defensar allò que no té argumentació objectiva.
A tothom que tingui dubtes li dic el mateix: busqueu un sol estudi que defensi la independència de Catalunya mitjançant una DUI... Sabeu quants n’hi ha? Un... Precisament fet per un economista del PP on aprofita el resultat per a dir que no és viable la independència de Catalunya ( és clar que no parlen de DUI perquè ens ho posarien massa fàcil, però és la base utilitzada). O bé, que parlin amb qualsevol economista i veuran com els recolzarà pam a pam tot el text ( sobre tot si és de macro).
Vull donar dues dades i una d’elles n’he parlat algun cop. He vist diferents articles que parlen d’una barbaritat de països que han estat independents gràcies a la DUI. Tenen errades per tot arreu ( Per exemple afirmar que la independència de Noruega va venir per una DUI quan no és veritat), però sobre tot no expliquen una cosa: tots els països que s’han independitzat amb una DUI tenien el seu estat central en guerra o feia poc que n’havia sortit ( potser el que es va demorar més va ser Kosovo respecte a la guerra dels Balcans) i, en tots els casos, van tenir als EUA al darrera injectant diners ( demostració tàcita de que cal un préstec per a fer una DUI).... Ni Espanya està en guerra i molt menys els EUA injectaran diners.
Per altre banda vull parlar de les estructures d’estat, cosa que alguns utilitzen de forma demagògica ( és a dir, enganyant ) i partidista.
Primer explicaré de manera molt breu com funciona una hisenda.
Hi ha dos tipus ( generalitzo ) d’aportacions d’impostos, les persones físiques i les jurídiques ( empreses, etc).
Per a les persones físiques, trimestralment ( les grans mensualment) les empreses comuniquen a l’ens el que cobra cada persona i paguen un impost per això ( IRPF). Quan toca fer la declaració de renda, l’Hisenda compara les dades rebudes per les empreses amb el que declara cadascú.
Per a les persones jurídiques, trimestralment ( les grans mensualment) les empreses informen dels seus moviments i paguen els impostos indirectes al ens( IVA), efectuant una declaració de a qui cobren a final d’any ( model 347). A finals d’any l’impost de societats es compara amb les dades que té l’hisenda.
Ara parlem de la hisenda catalana. Hi ha local, hi ha personal però falta el més important, que funcioni. I perquè no funciona? Doncs molt fàcil, perquè no hi ha dades on comparar, les empreses no comuniquen a la hisenda catalana res. De fet, l’any passat es va iniciar una campanya de tramitar la declaració de renda mitjançant la hisenda pública catalana, com una manera de començar a recollir alguna dada.... Algú dels que llegeix això va fer la declaració mitjançant l’hisenda catalana? Segurament cap, i molt menys els que diuen que no s’ha fet l’hisenda pública.
El que l’hisenda pública catalana funcioni no depèn del partit que governi, sinó d’altres factors. Com podria funcionar? Si el 100% dels catalans, i les empreses, comencés a fer la declaració mitjançant el nou ens... Algú ho creu? Jo no. També si hagués un acord amb l’estat, això ho va voler intentar el President Mas durant el pacte fiscal i, evidentment, li van dir que no.
Però ara parlem del moment d’independència.... Si féssim una DUI, que vol dir acabar malament amb Espanya i aquí sí que ja no negociaria ( tampoc la UE) perquè la trastada econòmica ja estaria feta, no tindríem les dades per a poder comparar les declaracions, és a dir, no funcionaria l’hisenda, trigaríem entre 1 i 2 anys en que funcionés.
I ara parlem del model que defensen tots els economistes en els seus estudis per a la independència de Catalunya, sense DUI. Aquí hi hauria un acord amb l’estat espanyol i això vol dir tenir les dades per a comparar des del primer dia.
Espero que quedi clar el funcionament i no s’utilitzin informacions d’aquest tipus ( dir que no s’ha volgut fer l’hisenda catalana) per a enganyar a la gent ni per partidisme.

No hay comentarios:

Publicar un comentario