domingo, 23 de marzo de 2014

"¿Què és una ideologia? Un sistema de tòpics"

Ara es discuteix si les retallades en matèria d’ajuda a la pobresa són o no ideològiques. I els que han hagut de retallar diuen que no; i els que ho critiquen diuen que sí, que els retalladors són gent amb pocs escrúpols, o neoliberals o alguna cosa per l’estil. A mi em sembla que això és una poca-soltada.

No existeix cap polític en el món que vulgui que la seva població passi gana. Almenys fora de Corea del Nord. No existeix cap líder demòcrata —d’esquerra o dreta— que no estigués disposat a fer el que fos per acabar amb la misèria, els desnonaments, l’atur, la violència domèstica i tota la resta de xacres purulentes que infecten la nostra vida en comú.

Afirmar això: ¿és ideologia? Jo em penso que no. Si Rajoy pogués demà mateix no hi hauria ningú a l’atur —ningú—; si Mas pogués no hi hauria ni un sol nen català que no sopés la millor cansalada d’Europa. Això els asseguraria, entre d’altres coses, guanyar les pròximes eleccions.

El problema només és un: no poden. No hi ha una única solució vàlida per aquests problemes. Si bé saben què poden fer —en teoria— per arribar a la plena ocupació o eliminar qualsevol rastre de pobresa, necessiten diners per a poder fer aquestes polítiques. O necessiten remoure els diners d’allà on fins ara estan destinats, cosa no sempre senzilla (sobretot si vostè mateix l’amenaça amb una vaga general).

Perquè critiquem els beneficis de les grans empreses, però aquestes xifres són xavalla al costat del pressupost públic rere sanitat i educació. És molt fàcil criticar el repartiment del diner públic. Però si s’hi està en desacord és molt senzill: la quantitat de diners que vols que el Govern et tregui —via impostos— per dedicar-los a ‘ajuda social’ treu-los tu mateix del teu compte i dedica’ls a la causa que més t’apassioni.

De diners n'hi ha de sobres per atendre totes les necessitats socials i reduir l'atur . El problema és l'egoisme dels rics que ho acaparen tot: algun d'ells ha dit mai de rebaixar-se només que fos un 20% del seu sou ? Cobren sous astronòmics i encara no en tenen prou que alguns fins i tot han de xoriçar!

No hay comentarios:

Publicar un comentario